Organik Tarım Avrupa'da Yükselen Değer

organicEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı Tarafından Geçtiğimiz Günlerde Yayınlanan "OECD Ülkelerinde Tarım Politikaları: İzleme ve Değerlendirme 2007" Başlıklı Raporda Üye Ülkelerdeki Organik Tarımın Durumu da Ele Alındı.

Raporda, kimi kırsal kalkınma projelerinde organik tarımın desteklendiği belirtildi, AB'deki destekler örnek gösterildi.



ANKARA (ANKA) Â- OECD'nin yeni yayınlanan tarım raporunda yeni gelişmeye başlayan organik tarım uygulamalarının kırsal bölgelerde çiftçiler için gelir kapısı olduğu belirtildi, AB ülkelerindeki teşvikler örnek gösterildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan "OECD Ülkelerinde Tarım Politikaları: İzleme ve Değerlendirme 2007" başlıklı raporda organik tarımın üye ülkelerdeki durumu da ele alındı.

-TÜKETİCİ PRICE PREMIUM ÖDÜYORÂ...-


     "Organikler tüketici ve hükümetlerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor" başlıklı bölümde, organik tarımın geleneksel üretim sistemleri ve daha kaliteli gıda gibi talep alanlarının da içinde bulunduğu büyüyen talebe yanıt verdiği belirtildi. Burada ekonomide, "tüketicinin benzer özellikleri olan iki üründen birini seçerken daha iyi olduğuna inandığı mala ödediği artı fiyat" biçiminde tanımlanan "Price Premium"un devreye girdiği belirtilen raporda, hükümetlerin de organik ürünleri teşvik politikaları oluşturdukları kaydedildi.


     Az kimyasal madde kullanıldığı için organik tarımın çevreyi daha az kirleteceği ancak düşük verim dolayısıyla daha büyük toprağa ihtiyaç duyulduğu belirtilen raporda, Türkiye ve birçok OECD ülkesinde çevre yasalarının organik tarım destekleyen mevzuatla ilişkilendirilip güncelleştirildiği belirtildi.

-AB DESTEKLİYORÂ...-


     Avrupa Birliği'ndekiler örnek olmak üzere kimi kırsal kalkınma projelerinde de organik tarımın desteklendiği belirtilen raporda, organik tarımın üç adımı, "Organik üretim yapan çiftliklerin geliştirilmesi, tüketimin artırılıp teşvik edilmesi ve sertifikalandırma- etiketleme gibi konularda kurumsal koordinasyon" olarak sayıldı.

Sübvansiyonlar, vergi ayrıcalıkları, özel kotalar ve kredi kolaylıklarının, organik tarımın kabulü konusunda cesaretlendirici olduğu belirtilen raporda ülkelerin organik tarıma teşvikleri şöyle sayıldı:


     "-2006'dan sonra Flanders'in Belçika bölümü, hektar başına prim sistemini, organik tarıma geçişi kolaylaştırmak için basitleştirdi. Ülkede tüketimi ve üretimi teşvik etmek için devlet tarafından üç yıllık promosyon kampanyası başlatıldı.


     -İngiltere'de (Kuzey İrlanda), Organik Tarım (Hayvan Barınaklarının Dönüşümü) Projesi, organik çiftlik hayvanı üretiminin gelişimini hızlandırdı. Sisteme başvurular 2005 eylülünden itibaren kapatıldı.


     -Almanya üreticilerin organik üretime başlamaları ve sürdürmeleri için ödeme yapmayı sürdürdü. Alman Federal Organik Tarım Planı'nın besin zincirinin "Eğitim, bilgilendirme, danışma faaliyetleri, araştırma ve geliştirme proje desteği ve teknoloji transferi" gibi bütün alanlarını içerdiği belirtildi.


     -Fransa gelirlerinin yüzde 40'ını organik tarımdan sağlayan çiftçilere vergi iadesi sağladı. Çiftçilere başka teşvikler de verildi.


     -Türkiye 2005'te çiftçileri organik tarıma, aromatik ve tıpta kullanılan bitkileri yetiştirmeye teşvik etmek için kredi faizlerinde değişik alanlara göre yüzde 25-60 arası indirim yaptı.


     -Norveç 2006'da devletin satın aldığı sütte, organik süt üreticilerine yüzde 10 kota tanıdı.

 (Ankara Haber Ajansı)

http://www.haberler.com/organik-tarim-avrupa-da-yukselen-deger-haberi/


Facebookta paylaş
Twitter'da paylaş
Google+'da paylaş!
Pinterest'te paylaş!

Yorumlar 1

Alice
Alice Tarih 24 Ağustos 2023 15:01
We understand the importance of staying up to date with the latest trends and hidden gems. things to do constantly scours the city, uncovering new attractions and upcoming events to keep our content fresh and exciting. We aim to be your constant source of inspiration, making sure you're always in the know about the hottest happenings.
Yorum ekle

Yorum ekle

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Okunamayan kodu yenilemek için resmin üstüne tıklayınız